MAARIT TUOMI - TERVETTÄ JÄRKEÄ PÄÄTÖKSENTEKOON

Olen syntyperäinen lahtelainen, kolmannen kauden kaupunginvaltuutettu, kaupunkiympäristölautakunnan, Wellamo-opiston johtokunnan sekä Lahti Aquan hallituksen jäsen.

Sivistyslautakunnan varapuheenjohtajaksi minut valittiin syyskuussa 2022. Olen myös kaupunginhallituksen varajäsen.

Koulutukseltani olen yo-merkonomi ja lähihoitaja. Kansanedustaja Rami Lehdon eduskunta-avustajana työskentelin vuodesta 2015 lähtien maaliskuuhun 2023 asti.

Huhtikuusta 2023 lähtien olen työskennellyt kansanedustaja Mira Niemisen avustajana.

Lähihoitajana olen työskennellyt päiväkodeissa, lastensuojelussa, kehitysvammaisten parissa, päihdetyössä ja vanhustenhoidossa.

Lähihoitajan työni kautta olen oppinut ymmärtämään kuinka tärkeitä poliittisia tavoitteita terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen ovat. Hyvä hoito ja ihmisarvoinen elämä tulee taata meille kaikille myös silloin, kun olemme sairaita ja heikkoja.

Olen ehdolla sekä alue- että kuntavaaleissa keväällä 2025.

Kuntavaalit:


Tervettä järkeä taloudenpitoon:

Asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen. Kaupungin varat on käytettävä harkiten ja järkevästi. Turhat ideologiset hankkeet on hylättävä, ja resurssit tulee kohdentaa kuntien ydintehtäviin kuten sosiaali- ja terveyspalveluihin, kouluihin ja päiväkoteihin sekä katujen kunnossapitoon.

Luonnollisia monopoleja, kuten vesihuolto (Lahti Aqua) - tai energiayhtiöitä (Lahti Energia), ei tule yksityistää. Ei edes osia niistä.


Tervettä järkeä kouluihin:

Lapsilla on oikeus turvalliseen koulupäivään ja laadukkaaseen opetukseen. Koulukiusaaminen, väkivalta ja häiriköinti on saatava kuriin. Työrauha on taattava, ja oppimisen tuen sekä oppilashuollon tulee olla saatavilla. Koulussa ei saa joutua pelkäämään.

Tasokurssien ja -luokkien käyttöön ottaminen helpottaisi oppilaiden tarpeiden yksilöllistä huomioimista. Peruskoulusta ei pidä päästä ulos, jos taidot eivät riitä. Inkluusio ei edes teoriassa voi toimia, ellei siihen ole erikseen osoitettuja aikuisia koululuokissa.

Tervettä järkeä elinvoimaan:

Kunnan hankintaosaamista on kehitettävä, ja kilpailutus on saatava toimimaan paremmin. Hankinnat on mahdollisuuksien mukaan toteutettava osissa, jotta pienemmätkin paikalliset yritykset voivat osallistua tarjouskilpailuun.

Yrittäjämyönteisessä päätöksenteossa käydään aktiivista vuoropuhelua yrittäjien kanssa. Meillä tulee olla sujuvat lupakäytännöt, toimiva infra ja yrittäjämyönteinen maankäyttö sekä kaavoitus.

Aluevaalit:

Nopea apu, hyvinvoiva henkilökunta, viisaat veroeurot

Hyvinvoiva henkilöstö = parempi hoito

-Hoitajapulaa ei ratkaista pelkillä puheilla – tarvitaan parempia työoloja ja kilpailukykyistä palkkausta.

-Vähemmän byrokratiaa ja turhaa paperityötä, enemmän aikaa potilaiden hoitoon.


Verorahat viisaasti – hoito edellä, hallinto perässä

-Jokainen euro on käytettävä tehokkaasti – ei turhiin konsulttipalveluihin vaan suoraan hoitoon. Hallinnon paisuttamisen sijaan rahat on ohjattava lääkäreihin, hoitajiin ja pelastustoimeen.

- Tehdään päätöksiä, jotka perustuvat laatuun ja vaikuttavuuteen – ei lyhytnäköisiin leikkauksiin.


Nopeampi hoitoon pääsy – ei loputtomia jonoja
-Lääkärille ja hoitoon on päästävä ajoissa – jonojen lyhentämiseen on löydettävä toimivia ratkaisuja.
-Otetaan käyttöön lisää liikkuvia palveluita, digivastaanottoja ja tehokasta työnjakoa.
-Ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon panostamalla vähennetään ruuhkaa päivystyksissä.


Sinä päätät – äänestä 13.4.2025!
Kuntavaalien ennakkoäänestys kotimaassa 2.–8.4.2025.










Yritysmyönteisyydellä turvataan kaupungin palvelut

Keskiviikko 5.3.2025 - Maarit Tuomi

Lahden kaupungin elinvoima ja hyvinvointi rakentuvat pitkälti yritysten menestyksen varaan. Yritysmyönteinen ilmapiiri houkuttelee uusia investointeja, luo työpaikkoja ja kasvattaa verotuloja, joilla voidaan turvata kaupungin tarjoamat palvelut.

Elinvoimainen kaupunki tarvitsee vahvan yrityskentän ja houkuttelevan toimintaympäristön, joka kannustaa yrittäjyyteen. Yritysten menestyminen tuo kaupunkiin työpaikkoja, verotuloja ja elinvoimaa, mikä puolestaan mahdollistaa laadukkaiden julkisten palveluiden, kuten koulutuksen ja infrastruktuurin, ylläpitämisen ja kehittämisen.

Onkin ensiarvoisen tärkeää, että Lahden kaupunki jatkaa yritysmyönteisen ilmapiirin vahvistamista ja varmistaa, että investoinneille on tarjolla sujuvat luvat, toimiva infrastruktuuri ja ennakoitava toimintaympäristö. Kilpailu yritysten sijoituspaikoista on kovaa, ja jokainen investointi on arvokas niin työllisyyden kuin verotulojen kannalta.

Yritystoiminnan tukeminen ei tarkoita ainoastaan suurten yritysten houkuttelemista, vaan myös pienyrittäjien ja startup-yritysten toimintamahdollisuuksien parantamista. Esimerkiksi edulliset toimitilat, yrityshautomot ja innovaatioiden tukeminen voivat luoda uusia menestystarinoita. Myös paikalliset hankinnat voivat vahvistaa alueen yrittäjyyttä ja lisätä paikallisten palveluiden käyttöä.

Ilman vahvaa elinkeinoelämää kaupunki ei voi tarjota asukkailleen laadukkaita palveluita. Yrittäjämyönteisyys ja elinvoima kulkevat käsi kädessä hyvinvoivan yhteiskunnan kanssa. Yritykset tuovat työtä, toimeentuloa ja mahdollisuuksia – ja siten myös parempia palveluja kaikille Lahden ja lähikuntien asukkaille.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lahti, elinvoima, yritysmyönteisyys, yritykset

Lisää kirjoituksia