Henkilöstömitoitukset ohitettiin vanhuspalvelulaista

Share |

Tiistai 5.6.2012 - Maarit Tuomi


Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä luovutti luonnoksen vanhuspalvelulaista peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille, mutta uusi lakiluonnos ei sisällä henkilömitoituksia eli sitovaa määräystä koulutetun henkilökunnan määrästä työpaikoilla.

Lukuiset selvitykset ovat  kuitenkin antaneet tietoa riittämättömästä hoitohenkilöstön määrästä. Lakiesityksessä olisi pitänyt olla määräys siitä, että kaikilla vanhuksilla on tarvittaessa oikeus hoitoon.

Lakiluonnoksesta jäi puuttumaan myös maininta hoitohenkilökunnan oikeudesta ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista.

Pelkät jalot ajatukset ikäihmisten hyvinvoinnista, terveydestä, toimintakyvystä ja itsenäisestä suoriutumisesta ei riitä. Laitospaikkoja vähennetään ja tarkoituksena olisi, että vanhukset asuisivat omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Tämä tuo taas paineita kotihoitoon, jossa tarvittaisiin lisää henkilökuntaa.

Kotihoidon tilanne on huolestuttava ja hoitohenkilökunta joutuu työskentelemään jatkuvan kiireen ja paineen alla. Vanhukset ovat lisäksi yhä huonokuntoisempia, joten erilaiset sairaanhoidolliset työtehtävätkin ovat lisääntyneet ja lisänneet siten myös kotihoitajan vastuuta työstään.

Hoitotyö vaatii hoitajia, käsiä, joilla ihmisiä hoidetaan. Kysymys on viimekädessä ihmisarvon kunnioittamisesta, oikeudesta hyvään hoitoon ja tasa-arvosta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini