Panem et circenses, leipää ja sirkushuveja!

Share |

Keskiviikko 11.9.2013 klo 22.52


Roomassa jaettiin ilmaista viljaa ja sirkushuveja kansalle, joka oli luopunut poliittisista oikeuksistaan ja tyytyi mieluummin katsomaan Colosseumin kaltaisia tapahtumia sen sijaan, että olisivat olleet selvillä politiikasta tai haluaisivat puuttua yhteiskunnan epäkohtiin ja negatiivisiin kehityssuuntiin.

 

Lahdessa taitaa vain kohta olla tilanne, ettei edes ”viljaa” ole jaettavaksi, mutta sirkushuveja (esim. kaupunginorkesteri ja teatteri) kylläkin. Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa tosin puututtiin muun muassa siihen, että kaupunginorkesterin soittajille oli vuosina 2008-2011 maksettu välillisine palkkakuluineen n. 150 000 euroa enemmän kuin kaupunginhallituksen hyväksymän taltiointisopimuksen mukaan olisi pitänyt maksaa.

 

Kaupungin verotuloaste on heikentynyt korkean työttömyysasteen (17,1 %) johdosta ja tämänpäiväiset uutiset Lahden Autokori Oy:n konkurssista vielä pahentavat tilannetta kun noin 200 henkilöä jää työttömäksi.

 

Kaupungin talous on kiristynyt myös yleisen taloustilanteen takia, joten taloutta on pakko tasapainottaa erilaisilla säästötoimenpiteillä. Talous ja toimintaorganisaatiotoimikunnan raportin mukaan kaupungin talouden sopeuttamistarpeeksi arvioidaan vähintään 10-20 milj. vuodelle 2014  ja 15-25 milj. euroa suunnitelmakaudelle 2015 ja 2016.

 

Säästötavoitteiden johdosta kukin valtuutettu joutuukin kuluvan syksyn aikana tekemään oman arvomaailmansa pohjalta kipeitä ja vaikeita valintoja. Sirkushuvit ovat toki ihmisen hyvinvoinnin ja virkistäytymisen kannalta tärkeitä asioita, mutta hengen ja terveyden kannalta ”vilja” vielä tärkeämpi. Myöskään kaikki lahtelaiset eivät ole niin etuoikeutetussa asemassa, että voisivat edes nauttia näistä sirkushuveista, vaan joutuvat keskittämään kaiken energiansa ”viljan” hankkimiseen.

 

Itse toivon, että lahtelaiset päiväkotilapset, koululaiset ja vanhukset saavat jatkossakin leipänsä päälle makkaraa samoin tarvitsemansa terveydenhuollon palvelut riittävän ajoissa ja laadukkaasti, vaikkakin sirkushuvien kustannuksella.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini