Lahden kaupunginhallitus 26.10.2015 § 332 Tapanilakodin vuokraaminen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi

Share |

Maanantai 26.10.2015 klo 19.44 - Maarit Tuomi


Lahden kaupunginhallitus ilmaisi kokouksessaan 7.9.2015 valmiutensa pakolaisten lisävastaanottoon Lahteen. Päätös ei ollut yksimielinen ja näkemys syntyi vasta äänestyksen jälkeen.  Kaupunginhallituksen perussuomalaiset jäsenet Lasse Koskinen ja Maarit Tuomi vastustivat esitystä.   

Vastustamme myös Tapanilakotiin sijoitettavan vastaanottokeskuksen perustamista keskelle rauhallista ja idyllistä pientaloaluetta. Asiaa käsitellyt asukasilta järjestettiin Jalkarannan monitoimitalo Jalossa 13.10.2015. Asukkailta saadun palautteen mukaan tiedotus oli kuitenkin puutteellista ja selkeästi asenteellista.  Tilaisuudessa oli keskustelua, mutta asukkaiden todellisen mielipiteen selvittäminen on jätetty tekemättä. Sen olisi voinut helposti tehdä esimerkiksi kotitalouksiin jaettavalla kyselylomakkeella, mikäli halua olisi ollut. 

Lahti- Nastola yhdistymissopimuksessa 15.12.2014 todetaan muun muassa kohdassa 6, että asukkaiden osallistumista ja vaikuttamista lisätään. Näin ei siis kuitenkaan käytännössä toimita. Myöskään riittävää selvitystä muista mahdollisista sijoituspaikoista ei ole tehty.

Kokemukset Hennalan hätämajoituskeskuksesta ovat osoittaneet, että hälytystehtäviä on ollut ja niihin on menty useamman partion voimalla. Yleensä hälytyskäynneissä on ollut kyse asukkaiden keskinäisistä välienselvittelyistä.  Vaikka Tapanilakodista on suunniteltu vastaanottokeskusta pääasiassa perheille, ei näistä ristiriidoista asukkaiden välillä voida silti välttyä. 

Tällainen poliisipartioiden pyöriminen keskellä rauhalliseksi ja turvalliseksi koettua asuinaluetta tulee lisäämään rauhattomuutta sekä herättämään asukkaissa turvattomuuden tunnetta ja pelkoja. 

Esityksessä ei ole huomioitu lainkaan vastaanottokeskuksen taloudellisia vaikutuksia kuten perusterveydenhoidon, päivähoidon, peruskoulun ja tulkkipalvelujen järjestämistä aiheutuvia kustannuksia. Valtio korvaa pakolaisten vastaanottokustannuksia, mutta on odotettavissa, että maksut tulevat viiveellä, sillä valtion vastaanottokustannuksiin varatut rahat ovat loppu. Suomen valtio onkin hakenut hätärahoitusta turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnasta aiheutuviin kustannuksiin 120 miljoonaa euroa. 

Hennalan hätämajoitusyksikössä on tällä hetkellä noin 500 turvapaikanhakijaa ja katsomme, ettei Lahdella ole tässä taloudellisessa tilanteessa mahdollisuuksia lisätä pakolaisten vastaanottomääriä. Lisäksi asukkaiden kuuleminen on laiminlyöty. 

Lahdessa 26.10.2015

Kaupunginhallituksen jäsenet: 

Maarit Tuomi                        Martti Mäkelä

Avainsanat: Lahti, turvapaikanhakijat, Tapanilakoti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini