Lahden huumeongelmaan puututtava

Share |

Tiistai 8.5.2018 - Maarit Tuomi


Helsingin Sanomat uutisoi 8.5.2018, että Lahdesta on tullut Suomen huumesatama, jossa aineita myydään kauppakeskuksessa keskellä kirkasta päivää.  Artikkelin mukaan huumeidenkäyttö on lisääntynyt Suomessa ja Lahden tilanne voi olla maan huonoimpia.

Tämähän ei sinänsä ole mikään uusi uutinen, sillä aiheesta on uutisoitu aikaisemminkin. Maaliskuussa poliisi teki yritysten ja asukkaiden pyynnöstä kolme muutaman tunnin valvontaiskua kaupungin keskustassa ja sieltä löytyi muun muassa kymmenen etsintäkuulutettua sekä huomattava määrä vaarallisia esineitä ja huumeita.

Myös parin vuoden takaisen jätevesitutkimuksen mukaan Lahdessa käytettiin asukaslukuun suhteutettuna enemmän amfetamiinia kuin muissa Suomen suurissa kaupungeissa. Vertailussa oli mukana kuusikymmentä eurooppalaiskaupunkia. Vain neljässä eurooppalaiskaupungissa amfetamiinin käyttö oli yleisempää kuin Lahdessa.

Erityisen huolestuttavaa on se, että poliisin tietoon tulleiden huumausainerikosten määrä lisääntyi Lahdessa vuosina 2010–2017 yli 70 prosenttia, kun koko maassa kasvua oli 28 prosenttia. Ja poliisin mukaan tilanne näyttää huononevan edelleen. Tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana huumausainerikosten määrä kasvoi jälleen lähes 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Nämä uutiset ja tilastot eivät mairittele Lahtea, joka haluaa houkutella kaupunkiin uusia veronmaksajia ja nostaa muutenkin kaupungin imagoa.

Lahdessa on panostettu voimakkaasti ympäristöhankkeisiin ja kaupunkimme onkin toistamiseen ehdolla Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi 2020. Täällä keskustellaan siitä, millä toimenpiteillä kaupungeista tehdään hiilineutraaleja sekä järjestetään Smart & Green Lahti-seminaareja. Myös Lahden henkilökohtaisen päästökauppamallin on tarkoitus alkaa syyskuussa 2019.

Väheksymättä lainkaan näitä hienoja ympäristöhankkeita ja tavoitteita toivoisin kuitenkin, että Lahdessa paneuduttaisiin samalla intohimolla näiden huume- ja rikollisuustilastojen parantamiseen kuin ympäristöasioihin. Huumeongelma kun aiheuttaa paljon inhimillistä kärsimystä ja koskettaa monia muitakin kuin vain itse käyttäjiä, esimerkiksi huumeiden käyttäjien lapsia ja muita omaisia. 

Suomalaiset arvostavat tuoreen Pellervon taloustutkimuksen (PTT) arvotutkimuksen mukaan eniten turvallisuutta. Tutkimuksen mukaan suomalaisten arvot ovat muuttuneet kolmessa vuodessa. Turvallisuus on päihittänyt maailmanparantamisen.

Avainsanat: huumeet, lahti, rikollisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini