Lahteen ei tarvita pormestaria

Share |

Maanantai 12.3.2018 klo 21.33


Pormestarimallin juuret ovat italialaisissa kaupunkivaltioissa. Keskenään riitaisten sukujen piti yhdyskuntaa uhkaavan kriisin pakottamana päättää, kenelle valta annetaan.

Vuodesta 2006 lähtien kuntalakiin tehdyn muutoksen seurauksena myös suomalaisilla kunnilla on ollut mahdollisuus valita kahden johtajamallin välillä, joko perinteisellä kunnanjohtaja- tai pormestarimallilla.

Pormestarimalli on kuitenkin yleistynyt hitaasti ja tähän on varmasti omat painavat syynsä. Monet näkevätkin pormestarimallissa enemmän riskejä kuin mahdollisuuksia.  Pelätään, että valta keskittyy pienelle eliitille, politiikka henkilöityy ja asiantuntemus kunnan johdossa vähenee. Kuntaan syntyy todennäköisesti myös hallitus-oppositio-asetelma.

Väitetään, että pormestarimallissa poliittista valtaa ja demokratia vahvistetaan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä suurin osa kuntien tehtävistä on lakisääteisiä ja sote-puolen asioitakin hoitaa Lahdessa hyvinvointikuntayhtymä. Kysynkin, missä on se lisävalta, joka pormestarille voidaan antaa ja keneltä se on pois?

Kustannuksetkin ovat vielä täysi mysteeri. Toimikunnan arviossa pormestarimalli maksaisi Lahdelle vuodessa 240 000 - 310 00 euroa eli lisäkuluja tulisi 100 000 - 170 000 euroa vuodessa. Tämä tuskin tulee tulevaisuudessa riittämään, vaan kuluja pikkuhiljaa hivutetaan lisää, esimerkiksi poliittisilla avustajilla kun omat rahkeet eivät riitä.

Lahti ei kaipaa puolueensa mannekiinina toimivaa, kekkereissä patsastelevaa seremoniamestaria, vaan nopeita ja uusia innovatiivisia ratkaisuja uusien työpaikkojen syntymiseksi. Tähän meitä kipeimmin vaivaavaan ongelmaan pormestarimalli ei tuo ratkaisuja.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini