Vaalien jälkeisiä tunnelmia

Keskiviikko 31.10.2012 klo 21.07 - Maarit Tuomi

Omalta osaltani ensimmäiset kuntavaalini menivät erittäin hyvin ja olen onnellinen ja kiitollinen saamastani luottamuksesta! Näin ensikertalaiselle, tuntemattomalle henkilölle tulos oli huomattavasti paljon parempi kuin uskalsin odottaa.

Tapasin vaalikampanjani aikana paljon ihmisiä, joiden kanssa keskustelin arkisista, mieltä painavista asioista. Lähinnä tapaamiani ihmisiä askarruttivat terveydenhoitoon liittyvät asiat kuten vanhusten hoito. 

Muutama päivä meni sulatellessa vaalitulosta, mutta paluu arkeen konkertisoitui jo heti seuraavana päivänä kun pidin pelokasta, itkevää vanhusta kädestä kiinni ja lohdutin häntä. 

Tulevassa valtuutetun toimessani haluan toimia ihmisiä kuunnellen, arvojeni sekä moraalini mukaisesti. Lahden sekä lahtelaisten parhaaksi.

Kiitos vielä kerran luottamuksestanne! Olettehan yhteydessä minuun jatkossakin!

Kommentoi kirjoitusta.

Akkuja lataamassa

Lauantai 6.10.2012 klo 22.09

Olen täyttänyt erilaisia vaalikoneita, suunnitellut mainoksiani sekä esitteitäni ja odottanut sitä NUMEROA. Ja tulihan se sieltä vihdoinkin, joten vaalityö sekä esitteiden painaminen voitiin polkaista kunnolla käyntiin.

Keskiviikkona olimme markkinatorilla Lahden kauppatorilla. Soinikin ehti piipahtamaan siellä ja ehdin tervehtimään häntä vain pikaisesti, koska lehdistö odotti hänen haastatteluaan (ja ihmismassa). Ihmiset olivat kiinnostuneita meistä ja saimme paljon positiivista ja kannustavaa palautetta. Sain jaettua myös esitteitäni sekä keskustella monien ihmisten kanssa.

Yritän tässä vaalihumussa samalla tehdä opiskeluihini liittyvää näyttösuunnitelmaa, joten haasteita ainakin riittää. Vuorotyö, opiskelu ja vaalit samaan aikaan. Hyvin olen kuitenkin jaksanut paneutua molempiin, koska motivaationi ja intoni vievät minua eteenpäin. Myös perheeni tukee ja kannustaa minua.

Oli kuitenkin ihanaa tulla viettämään lauantaipäivää tänne mökille. Täällä luonnon helmassa on hyvä ladata akkujaan ja rauhoittua. Olen tosin tehnyt täällä opiskeluihini liittyviä tehtäviä, mutta haravointi on mukavasti katkaissut puurtamistani. Ja haravoitavaahan täällä todellakin riittää.

Illalla vielä saunaan ja ehkä uimaankin. Yöksi sitten kotiin, niin jaksaa taas herätä huomenna aamuvuoroon akut ladattuna hoitamaan vanhuksia, jotka ovat kiitollisia kaikesta siitä hoidosta ja huolenpidosta, jota heille annamme.

 

”Sitten kun en enää muista nimeäni, sitten kun tämä
päivä on sekoittunut eiliseen, sitten kun aikuiset
lapseni ovat kasvaneet muistoissani pieniksi  jälleen,
sitten kun en ole enää tuotava yksilö! Kohdelkaa
minua silloinkin ihmisenä, välittäkää minusta, antakaa
rakkautta, koskettakaa hellästi. Kello hidastaa, eräänä
päivänä se pysähtyy kokonaan, mutta siihen on vielä
aikaa! Antakaa minulle arvokas vanhuus!”
(kirjoittanut tuntematon)

Kommentoi kirjoitusta.

Rakastava hoito

Torstai 20.9.2012 klo 20.23

Lähihoitajaopinnoissani olen oppinut paljon mielenkiintoisia asioita, kuten verensokerin ja verenpaineen mittaamista sekä insuliinin antoa.

Kuitenkin kaikkein vaikuttavin ja koskettavin aine on ollut saattohoito. Saattohoidon tunneilla penaalin sekä muistiinpanovälineiden lisäksi pöydällä on ollut nenäliinapaketti.

Olemme käsitelleet saattohoidon eri vaiheita aina saattohoitopäätöksen tekemisestä terminaalivaiheeseen. Mielestäni kuitenkin tärkein hoitomuoto on ”rakastava hoito”, jossa otetaan huomioon potilaan fyysiset, sosiaaliset, psyykkiset sekä hengelliset/henkiset tarpeet.

Fyysisten tarpeiden huomioinnissa  tärkeintä potilaan kannalta on, että hän saa hyvän perushoidon. Se tarkoittaa ravinnon saantia, puhtaudesta huolehtimista, lääkkeiden antoa ja erityistoiminnasta huolehtimista.

Hoidon tavoitteena on lievittää ja vähentää potilaan kipua, luoda turvallisuudentunne ja turvallinen ympäristö saattohoidon toteutumiselle. Hoitamalla kipua hyvin vältetään tarpeetonta kärsimystä, parannetaan elämänlaatua ja lisätään sairastuneen ihmisen elämänhalua.

Sosiaalisissa tarpeissa potilaan läheisinä voivat olla perhe, sukulaiset, ystävät, työtoverit tai muut henkilöt, jotka potilas kokee lähimmikseen. Läheisten tehtävänä on tuoda turvallisuuden ja läheisyyden sekä merkityksellisyyden tunnetta kuolemaa lähestyvälle potilaalle.

Psyykkisten tarpeiden huomioinnissa tarkoitus on tukea potilasta ja tämän perhettä sekä selviytymisessä oireista että selviytymisessä kuolemaan liittyvistä tunteista. Vakavaan sairauteen ja kuoleman läheisyyteen liittyy joskus myös psyykkistä ahdistuneisuutta ja masennusta.  Suru ja perheestä tai muista läheisistä luopuminen kuoleman lähestyessä tuo psyykkistä kärsimystä.

Saattohoidon avulla turvataan potilaalle mahdollisimman aktiivinen, arvokas ja oireeton loppuelämä. Potilaan elämäntarinan kuuntelu ja myönteisten muistojen vahvistaminen ovat osa hoitoa ja hoidettavan toivon tukemista.

Hengellisissä/henkisissä tarpeissa etenevä sairaus, parantavista hoidoista luopuminen, siirtyminen saattohoitoon ja kuoleman läheisyys nostavat esiin olemassaoloon liittyvät kysymykset. Kysymykset ovat todellisia ja aiheuttavat kuolevalle potilaalle ahdistusta, koska hän joutuu kohtaamaan oman itsensä rajallisuuden lisäksi myös oman elämänsä rajallisuuden ja sen päättymisen todellisuuden.

Kuoleman läheisyyden tuoman ahdistuksen ymmärtäminen ja sen hoito ovat edellytyksenä potilaan kokonaisvaltaiselle hoidolle. Kuoleva potilas kysyy itseltään ja henkilökunnalta isoja kysymyksiä – kysymyksiä, jotka koskettavat koko hänen olemassaoloaan ja elämänsä tarkoitusta. Samoja kysymyksiä hän on miettinyt ehkä aiemminkin, mutta nyt ne ovat väistämättömiä ja ajankohtaisia. Hän etsii kysymyksiinsä hengellisiä tai maallisia vastauksia.

Kuoleman läheisyyteen liittyvien kysymysten aiheuttaman ahdistuksen kohtaaminen ja sietäminen on keskeinen asia saattohoidossa. Henkilökunnalta tilanne vaatii potilaan hämmennyksen ja ahdistuksen kohtaamista ja tilanteen aiheuttamien tunteiden sietämistä itsessään.

Kuolevassa ihmisessä aktivoituvat kauhu ja pelko erosta ja yksinjäämisestä. Mielikuva kadotuksesta voi tuntua hyvin konkreettiselta ja tuskaiselta. Saattohoidon keskeisin tehtävä on sulkea kuoleva turvalliseen yhteyteen läheisten ja ymmärtävien ihmisten kanssa. Parhaimmillaan saattaminen on uskollista ja väsymätöntä rinnalla kulkemista siinä elämänmaastossa, jossa kuoleva kulkee.

Lahdessa saattohoitoa toteutetaan esim. pitkäaikaisosastolla, koska varsinaista saattohoitoyksikköä kaupungissa ei ole. Mielestäni saattohoitoon pitäisi saada kuitenkin lisää resursseja, koska jokaisella kuolevalla ihmisellä pitäisi olla oikeus hyvään ja arvokkaaseen kuolemaan. Jokainen meistä kaipaa kuolemansa hetkellä toista ihmistä, oli hän sitten omainen, pappi, vapaaehtoistyöntekijä tai hoitaja.

Kommentoi kirjoitusta.

Henkilöstömitoitukset ohitettiin vanhuspalvelulaista

Tiistai 5.6.2012 - Maarit Tuomi

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä luovutti luonnoksen vanhuspalvelulaista peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille, mutta uusi lakiluonnos ei sisällä henkilömitoituksia eli sitovaa määräystä koulutetun henkilökunnan määrästä työpaikoilla.

Lukuiset selvitykset ovat  kuitenkin antaneet tietoa riittämättömästä hoitohenkilöstön määrästä. Lakiesityksessä olisi pitänyt olla määräys siitä, että kaikilla vanhuksilla on tarvittaessa oikeus hoitoon.

Lakiluonnoksesta jäi puuttumaan myös maininta hoitohenkilökunnan oikeudesta ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista.

Pelkät jalot ajatukset ikäihmisten hyvinvoinnista, terveydestä, toimintakyvystä ja itsenäisestä suoriutumisesta ei riitä. Laitospaikkoja vähennetään ja tarkoituksena olisi, että vanhukset asuisivat omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Tämä tuo taas paineita kotihoitoon, jossa tarvittaisiin lisää henkilökuntaa.

Kotihoidon tilanne on huolestuttava ja hoitohenkilökunta joutuu työskentelemään jatkuvan kiireen ja paineen alla. Vanhukset ovat lisäksi yhä huonokuntoisempia, joten erilaiset sairaanhoidolliset työtehtävätkin ovat lisääntyneet ja lisänneet siten myös kotihoitajan vastuuta työstään.

Hoitotyö vaatii hoitajia, käsiä, joilla ihmisiä hoidetaan. Kysymys on viimekädessä ihmisarvon kunnioittamisesta, oikeudesta hyvään hoitoon ja tasa-arvosta.

Kommentoi kirjoitusta.

Pääsiäismietelmiä

Perjantai 6.4.2012 - Maarit Tuomi

Pääsiäinen on yksi suurista juhlapyhistämme ja varsinkin lapsille se on mukavaa puuhastelun aikaa. Päiväkodeissa askarrellaan  virpomisoksia, istutetaan ruohoa yms. Osa lapsista kävi palmusunnuntaina virpomassa ja jossain päin Suomea poltetaan pääsiäiskokkoja.Ja tietenkin syödään pääsiäismunia!

Kaikenkaikkiaan pääsiäinen on perheen yhdessäolon aikaa, jolloin käydään tapaamassa sukulaisia ja matkustetaan yhdessä Pääsiäisen viettoon joko kotimaassa tai ulkomaille.

Olen ollut muutaman viikon päiväkodissa työharjottelussa ja nähnyt päiväkotimaailman uusin silmin. Lapset viettävät päiväkodissa pitkän päivän, ryhmät ovat liian suuria ja päivät välillä erittäin rauhattomia.Hoitajat tekevät parhaansa ja yrittävät huomioida lapsia yksilöllisesti.

Mielestäni pitäisi kehittää uusia ratkaisuja subjektiivisen päivähoito-oikeuteen, tai ainakin kartottaa muitakin vaihtoehtoja. Lahdessa päiväkoteihin on pitkät jonot ja lapsia joudutaan kuljettamaan jopa toiselle puolelle kaupunkia hoitoon, jos kodin lähellä olevassa päiväkodissa ole tilaa. Pahimmassa tapauksessa jopa sisaruksia joudutaan kuljettamaan eri päiväkoteihin.Osa vanhemmista tuo lapsia hoitoon, vaikka toinen heistä olisi kotona. Varmasti on tapauksia, joissa lapsen kehityksen ja terveyden kannalta on hyvä, että heillä on oikeus tulla päivähoitoon, mutta nämä tapaukset voisi katsoa erikseen sosiaalisin perustein.

Varsinkin pienten lasten vanhemmat väsyvät helposti lastensa kanssa, etenkin jos omaa tukiverkkoa ei ole saatavilla. Isovanhemmat saattavat asua eri paikkakunnalla ja muutakaan apua ei ole lähellä. Mutta voisi olla parempi, jos esim. kotipalvelua kehitettäisiin siten, että pienten lasten (ja varsinkin monilapsisten) vanhempien olisi mahdollista saada kotiin lastenhoito yms apua.

Erilaisia vaihtoehtoja tiukkenevassa kuntataloudessa olisi hyvä miettiä avoimin mielin unohtamatta kuitenkaan inhimillisyyttä. Kaikkea kun ei voi eikä saa rahassa laskea!

Ronald Russellin " Lapsi"

Lapsi, jota ivataan, oppii pelkäämään.
Lapsi, jota arvostellaan, oppii tuomitsemaan.
Lapsi, jota petetään, oppii pettämään.
Lapsi, joka kohtaa vihamielisyyttä, oppii hyökkäämään.
Lapsi, joka saa hellyyttä, oppii rakastamaan.
Lapsi, jota rohkaistaan, oppii luottamaan itseensä.
Lapsi, joka saa tuntea totuuden, oppii ymmärtämään oikeutta.
Lapsi, jota kiitetään, oppii olemaan kiitollinen.
Lapsi, joka näkee annettavan omasta muille, oppii olemaan huomaavainen.
Lapsi, joka saa tietoa, oppii tuntemaan viisauden.
Lapsi, jota kohtaan tunnetaan kärsivällisyyttä, oppii olemaan pitkämielinen.
Lapsi, joka elää onnellisena, löytää rakkauden ja kauneuden.

Kommentoi kirjoitusta.

Suomi sai uuden presidentin, varuskuntien lakkautukset sekä kuntauudistus

Keskiviikko 8.2.2012 - Maarit Tuomi

Valtakunnassa kaikki hyvin, Suomi sai uuden presidentin.

Vaikka Timo Soinista ei tullutkaan presidenttiä, konservatiivit voittivat kuitenkin. Kuten Timo Soinikin on todennut, "pulinat pois, kansa on puhunut".

Kotimaassa riittää kuitenkin puhuttavaa jatkossakin, sillä tänään julkistettiin lista lakkautettavista varuskunnista sekä kuntauudistus. Hämeen rykmentti oli lakkautettavien listalla. Hennalan lakkauttaminen vaikuttaa ainakin tuhanteen työpaikkaan, työtekijään, alihankkijaan sekä perheenjäseneen.

Vaikka upseerit ovatkin tottuneet muuttamaan, on muutto perheelle silti iso asia. Monissa perheissä eletään lähitulevaisuus epävarmoissa tunnelmissa. Joudutaanko muuttamaan? Mistä löytyy uusi työpaikka? Miten lasten koulut ja kaverit? Sukulaiset ja tukiverkko? Isoja asioita, jotka valitettavasti ovat nyky-Suomessa monen ihmisen arkipäivää.

Tänään julkistettiin myös kuntauudistusta valmistelevan työryhmän esitys. Suomen kuntien määrän ehdotetaan vähenevän noin 70:een. Nyt Suomessa on 336 kuntaa. Pakkoliitoksia eli vastoin kuntien tahtoa tapahtuvia liitoksia voi olla edessä. Mielipidetiedustelujen mukaan suurin osa suomalaisista vastustaa kuntauudistusta, ja myös moni kuntapäättäjä suhtautuu uudistukseen epäillen. Uudistus kuitenkin kuuluu hallitusohjelmaan ja

hallituksen perusteluina on ollut muun muassa turvata laadukkaat ja yhdenvertaiset kunnalliset palvelut.

Päijät-Hämeeseen työryhmä ehdottaa kahta suurkuntaa, joista toinen on Lahti-keskeinen ja toinen Heinola-keskeinen.

Perussuomalaiset vastustavat pakkoliitoksia, koska se kaventaa kuntalaisten päätäntävaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia. Nämä ovat myös tulevien kuntavaalien teemoja.

Kommentoi kirjoitusta.

Presidentinvaaliehdokas Timo Soinin vierailu Lahdessa 10.1.2012

Tiistai 10.1.2012 - Maarit Tuomi

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Timo Soini vieraili Lahden Kaupunginkirjaston täpötäydessa auditoriossa, johon kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet sisälle.

Timo Soinin esiintyminen on selkeää sekä läsnäolevaa, hän puhuu "kansan kielellä" ja vastaa hänelle asetettuihin kysymyksiin. Hän laittaa itsensä ja arvonsa peliin. Hän on sanansa mittainen mies.

Kuten Soini vaalipuheessaan korosti, on presidentin ykköstehtävä ajaa maan ja kansalaisten etuja.  Toki presidentillä on lain mukaan muitakin tehtäviä, kuten arvojohtamista, ulkopolitiikan johtamista ja armeijan ylipäällikkyyttä. Ne on tärkeitä tehtäviä, mutta tärkeintä on Suomen ja suomalaisten etujen puolustaminen. Tähän minun on helppo yhtyä oman arvomaailmani pohjalta. Ja tätä vahvaa johtamista mielestäni suomalaiset myös kaipaavat.

Soinilta kysyttiin mm. toivottaisiko hän presidentin uudenvuodenpuheessaan Jumalan siunausta ja hän vastasi, että toivottaisi. Myöskin puolustusvoimien leikkauksiin hän vaikuttaisi ylipäällikkönä niin, että julkisen mielipiteen voimakkaan vastustuksen takia ne peruttaisiin.

Ennakkoäänestys alkaa huomenna ja toivottavasti vaaleissa käy niin kuin Soini Lahdessa totesi: "Tavoite on selvä, ensimmäisellä kierroksella kakkonen, toisella ykkönen!"

Kommentoi kirjoitusta.

Jouluvalmisteluja

Keskiviikko 21.12.2011 - Maarit Tuomi

Jouluun on enää muutama päivä ja valmistelut on jo hyvässä vauhdissa.

Laatikot, lasimestarin silli ja sinappi on tehty, piparit paistettu ja kuusikin on jo hankittu.

Kinkku on vielä paistamatta sekä kalat ja rosolli tekemättä.

Syksy menikin nopeasti opiskelujen parissa ja paljon uutta asiaa tuli opittua.

Onneksi tentit ovat ohi, samoin etätehtävät palautettu. Nyt joululomalla on hyvä ladata akkuja ja levätä, jotta jaksaa taas keväällä ahertaa.

Syksyllä oli myös Lahden Perussuomalaiset ry:n hallituksen kokouksia sekä Hämeen Piirihallituksen syyskokous. Myös Perussuomalaiset naiset kokoontuivat Lahdessa. Tapasin paljon uusia, mielenkiintoisia ihmisiä.

Parasta Joulussa on läheisten kanssa yhdessäolo. Käymme joulukirkossa ja viemme haudalle kynttilöitä. Tarvitsemme aikaa pysähtymiseen ja hiljentymiseen kaiken kiireen ja tohinan keskellä.

Mutta nyt kiiruhdetaan hitaasti Jouluun!

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoitukset